Kyrkogårdspaviljongen

Projekt / Kyrkogårdspaviljongen   Mer information

Ett trähus med smaragdgröna regnkläder av glas. En solig dag smälter färgerna samman med omgivnings klorofyll. Andra tider på året slår byggnaden om som ett minne av sommaren och grönskan.

Kyrkogårdsförvaltningen i Sundbyberg behövde få nya rum för begravningsverksamheten. Läget i den parkliknande kyrkogården krävde en byggnad som inte tog för sig för mycket, utan bevarade trädgårdskänslan.

Svaret blev en återhållsam byggnad, med en lika enkel som precis träkonstruktion. I grunden finns det korslimmade träet. Stora, tjocka skivor lagda korsvis i olika riktningar bildar väggar i massivt trä. Också taken domineras av trä, liksom de flesta golv. Där slitaget är som störst möts man av karaktäristisk grön kolmårdsmarmor. Träet måste skyddas från tidens tand. Därför är det klätt i glas, evighetens material.

Ett reflexivt hus som speglar ljus, skugga, solen och årstidernas gång.

Kategori Arbetsplatser
Plats Kyrkogårdsvägen, Sundbyberg
Uppdragsgivare Svenska Kyrkan
Storlek 940 kvm
Team Gert Wingårdh
Anna Söderberg
Andreas Stålberg
Elin Fyhr
Erik Revellé
Anna Nilsson
Lars Kockum
Buster Rönngren

Läs mer

KyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongenKyrkogårdspaviljongen